Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru anumite produse alimentare, cum ar fi carnea, după modelul implementat la pâine, unde taxa este de 9%, ar reprezenta cea mai oportună măsură de relaxare fiscală, dar este dificil de realizat, a declarat Ioana Petrescu, consilier al premierului Victor Ponta.
„O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenită, nu știu dacă este posibilă acum, când avem o rectificare negativă. Știm că reducerea TVA la pâine a fost bine-venită. Este o măsură care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale și este o măsură care are și o componentă socială (…) Sunt și alte măsuri de relaxare, dar eu cu aceasta aș începe”, a spus Petrescu, întrebată la seminarul „Modificările Codului Fiscal”, organizat de Ziarul Financiar, ce taxe ar considera că trebuie scăzute sau eliminate.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Dan Manolescu a explicat că o altă reducere pentru produse ar putea să intervină doar dacă se constată că reducerea TVA la pâine nu a dus la scăderi ale încasărilor.
„Dacă va fi tot timpul nevoie de a pune ceva în loc nu va fi posibilă reducerea pe alte categorii. La nivel european, 18-19 state au TVA redus la alimente. Este o zonă cu viteză de rotație foarte mare, se vând produsele pe bani cash, greu de controlat fluxurile în sistem, în special la cereale. Statele au decis că și din acest punct de vedere este mai ușor să existe o cotă mică”, a arătat Manolescu.
La sfârșitul lunii iulie, Guvernul a decis ca TVA la pâine să scadă la 1 septembrie de la 24% la 9%, impactul negativ al măsurii asupra încasărilor urmând să fie compensat prin creșterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool și introducerea de accize la bunuri de lux.
Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, și în sectorul cărnii, anul viitor, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe și lapte.